Presentation av

några av våra cirkelledare,

föredragshållare och skeppare

på intensivkurserna.


Jonas trivs i skärgården, till havs men framför allt i kanaler. Seglar denna 35 fots stålbåt. Här tyggt förtöjd i Göta Kanal.

Jonas Ekblad

Läroboksförfattare, båtjournalist,

säkerhetsfreak och huvudledare i navigation. Håller ett par ABF-föredrag varje termin och är ledare för intensivkursen under Kristi himmelsfärdshelgen varje vår. 

Eftersom det här är min hemsida räcker det kanske med att surfa runt en del på den för att få en uppfattning om mig.



Ola Mossbergs Hallberg Rassy 36.

Ola Mossberg

Här har vi en cirkelledare som hållit på med kursverksamhet sedan 80-talet.

Det har handlat om kurser i astronomisk navigation och vanliga grundkurser för Förarintyg och Kustskepparintyg.

Numera leder han mest studiecirklar på Kustskepparnivån och är med på intensivkurserna under Kristi himmelsfärds-helgerna.

Ola är ytterligare en av våra transoceana seglare. Han har gjort en tur- och och returresa till Sydamerika med en 31 fots Laurinkoster som han byggt själv.

Efter det har han gjort ett antal långseglingar - bland annat över Nordsjön till England och Skottland.

Sedan några år tillbaka seglar Ola en Hallberg Rassy 36 fotare som är en mycket fin och välutrustad båt. 

Ola är ingenjör och specialiserad på arbetsmiljö.

Lindas båt "Tordmulen" är en dubbelruffad finskbyggd Targa 96. Som Linda tagit t.o.r. till Kanarieöarna.

Linda Lindenau

Linda har gjort en tur- och returresa via Europas kanaler och Medelhavet till Kanarieöarna och har skrivit en bok om sina upplevelser – ”Ta rodret kvinna”. Linda är en stor båtentusiast som till stor del lever på sitt båtintresse. Hon har mycket egen kursverksamhet men ibland hoppar hon in och hjälper oss på ABF med manövreringskurser, Kristi Himmelsfärdskurser och föredrag. Vintern 2011 seglar hon med Milo Dahlmann från Argentina till Antarktis.

Klicka här för att komma till hennes egen hemsida.

Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, cons

 

 


Per och Lisas Stålsegelbåt med vilken de gjort ett flertal fina resor i västerled.

Per och Lisa Holmlöv

Per och Lisa seglar sin ketch, Siri, på Nordsjön, Nordatlanten och Irländska sjön. 
Per och Lisa träffades för tio år sedan och sedan dess lever de tillsammans och söker förverkliga sina drömmar. 

De skaffade stålketchen Siri för att göra långseglingar på Nordsjön, Nordatlanen irländska sjön och till Frankrike.

Ett led i förberedelserna för långseglingarna var att delta i en utsjöskepparkurs som ABF ordnade för några år sedan. På samma kurs var även Linda Lindenau en av deltagarna. De och även några andra av deltagarna har sedan gjort verkliga långseglingar. En, Ylva Johansson, har till och med deltagit i en kappsegling jorden runt.

Per och Lisa bor strax norr om stockholm men båten har hemmahamn i Torekov och varje sommarsäsong ger de sig iväg på avancerade långseglingar. Per har skrivit boken "Lycka är ett sommarskepp".

Mer om Per, Lisa och ketchen Siri kan du läsa genom att klicka här.

Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse 

Lasse Granath på sin specialutrustade sjömätningsbåt.
Portr?

Lasse Granath

Lasse Granath är kartograf och naturgeograf. Under många år har han undervisat på Stockholms universitet.

Redan på 80-talet upptäckte han ett sätt att med hjälp av flygfoton bedöma vattendjup ner till några meters djup.

Eftersom Lasse är en stor skärgårdsälskare och båtmänniska insåg han raskt nyttan med detta för fritidsbåtsnavigatörer.                                                                 Foto: Per Hedström

Sjöfartsverket anlitade honom som konsult för att utbilda deras egen personal i flygbildstolkning. Det hela slutade med att sjökorten över Stockholms skärgård fick en välbehövlig ansiktslyftning. Ett fyrsiffrigt antal nya grund markerades i korten.

Och det här arbetet är inte slut än.

Numera driver Lasse företaget Hydrographica som ger ut specialsjökort över sjöområden som framför allt är intressant för fritidsbåtsförare och den mindre sjöfarten.

Lasse är en pionjär inom sitt område och en sann entusiast. Oerhört kunnig och trevlig som föredragshållare.

Lasses företag - Hydrographica - har en hemsida här.

Joachim Neves båt - en Gib Sea. Inköpt och stationerad i Medelhavet, Grekland.

Joachim Neve

Joachim Neve jobbar till vardags på arbetsförmedlingen. Sedan 1990-talet har han lett kurser i navigation - mest förarintygskurser - och tycker fortfarande att det är kul. Med sin förra båt var han flera gånger med på intensivkurserna under Kristi himmelsfärds-helgerna och körde praktik med sina egna deltagare med den båten. Nu har han och hans hustru varit ute på långledigt - gått i Europas kanaler och seglat i Medelhavet. Deras nya båt ligger vinterupplagd i Grekland. 

Våren 2010 är han planerad att leda en cirkel på Sveavägen och en i Vällingby.

Joachim beskriver en del av sina sjöäventyr på sin hemsida. Klicka här.


Magnus Lindéns Jon 33. Plåtad från helikopter - ett litet extra övningsmoment som vi fick till under en av Kristi himmelsfärdskurserna (en av eleverna hade en bror som var ytbärgare på helikoptern).

Magnus Lindén

Magnus jobbade i sin ungdom som gast och skeppare på stora chartersegelbåtar och en stor motoryacht. Under ungefär en 15-årsperiod pendlade han över Atlanten rätt ofta för att transportera båtar mellan charterområdena i Medelhavet och Västindien.

Han har en US Coastguard licens som yrkesskeppare på charterbåtar world wide.

Nu är han etablerad hemma i Sverige som chefsperson på ett företag i mediabranschen.

Och han seglar, och trivs utmärkt även i våra skärgårdsvatten.

Hos oss har han hållit i flera studiecirklar för Förarintyg, Kustskepparintyg och Utsjöskeppare. En och annan kurs i astronomisk navigering har det också blivit men efterfrågan på sådana har minskat kraftigt i och med gps.

Magnus ställer ofta upp med sig själv och sin båt på Kristi himmelsfärdskurserna.

Han är van att hålla amerikanska miljardärer på gott humör och brukar även lyckas perfekt med sina ABF-elever.



Carl Axel Peterssons båt - en motorseglare av typen Albin 82.

Carl Axel Petersson

Carl Axel är en av våra mesta navigationslärare. Har haft minst en cirkel per termin i decennier. Han har en massa egna pedagogiska idéer som fungerar mycket bra. Som den Mac-fantast han är gör han egna bildspel på egen dator.

Sin båt använder han för båtpraktiken med egna eleverna och han brukar också ställa upp med båt på intensivkurserna under Kristi himmelsfärds-helgerna.

Carl Axel trivs i skärgården och i Mälaren och han leder enbart förarintygskurser.

Till vardags är han bibliotekarie och dataansvarig på Spårvägsmuseet.

Ola Ellis´Bavaria 30

Ola Ellis

Ola är en av de lärare/instruktörer/cirkelledare som jag fått kontakt med då han, för rätt många år sen, deltog i en Kustskepparcirkel som jag ledde.

Han var redan på den tiden en rätt erfaren båtmänniska. På något sätt hade nog jag menlig inverkan på honom. Ola bestämde sig för att att utbilda sig till charterskeppare.

För den sakens skull for han till Isle of Wight där han deltog i en flera månader lång praktisk och teoretisk utbildning som gav honom rätt att vara skeppare på charteryachter med en längd upp till 24 meter och upp till några hundra sjömil från land. Det var en brittisk yachtmasterutbildning. Om han kompletterar med mer oceangående sjöpraktik kommer han att få rätt att vara skeppare world wide.

Efter sin yachtmaster jobbade Ola som skeppare på en privatyacht i Medelhavet en säsong. Men vid ett besök hemma i Sverige träffade han en trevlig kvinna. Nu bor de ihop, har barn och Ola har startat ett mycket framgångsrikt företag som sysslar med avancerade trädgårdsanläggningar. Så kan det gå...

Ola leder cirklar för förarintyg och kustskepparintyg. Han hjälper till med utsjöskepparkurser då vi har sådana och han ställer ofta upp med båt vid intensivkurserna vid Kristi himmelsfärd.

Eftersom Ola, förutom mycket annat, har ett mångårigt förflutet som ambulanssjukvårdare är han en särskild trygghet att ha med på intensivkurserna till sjöss.

Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu 

Rolf Berglinds Storsmuggler i hans favoritfart som är sex knop.

Rolf Berglind

Rolf brukar varje år vara med på våra intensivkurser vid Kristi himmelsfärds-helgen.

Hans båt är en före detta racer som kunnat göra över 60 knop. Nu har den en svagare maskin och toppar cirka 24 knop. Rolfs favoritfart är emellertid 6 knop. Han älskar att navigera och välja kluriga, smala och slingriga vägar genom skärgården. "Nära land finns det mycket vackert att titta på och då ska man inte köra fort." Över någon större fjärd händer det att han gasar på men annars är det lugnt tempo som gäller.

Rolf är fordonstekniker, specialiserad på bilelektronik. Båten har han fyllt med kluriga lösningar med olika värmesystem, finurliga rördragningar, fiffiga förvaringsutrymmen och mycket annat. Och båten har en föredömlig navigationsplats eftersom Rolf tillhör eliten av tävlingsnavigatörer - han är mycket aktiv i Navigationssällskapet. 

Anders Ljungkvists båt. Fotograferad i Medelhavet. Den heter Castellanus. Döpt efter en slags upptornande moln som förebådar förfärliga åskväder.

Anders Ljungkvist

Anders Ljungkvist är en meteorolog som seglat mycket. Han har stor erfarenhet av både kappsegling och familjesegling. Hans nuvarande båt är en stor Hallberg Rassy (HR 48) som han och hans hustru seglat med till Medelhavet t.o.r. - yttre vägen. Den här båten är för stor för kanalerna. 

Som meteorolog har Anders jobbat på helikopterdivisionen på Berga (numera nedlagd) där han verkligen kunde frossa i specialprognoser för skärgårdsvädret. Han har ägt och drivit Flygteoriskolan som utbildar yrkespiloter och han har varit tv-meteorolog i TV4.

Kunskaper i grundläggande meteorologi har varje båtägare stor nytta av - ändå mer idag då det finns massor med väderinformation på Internet för den som vet att tolka det. Och det behöver inte vara jättesvårt.

Anders håller varje termin en väderföreläsning på ABF-huset. En kul och trevlig föreläsning av en man som kan svara på alla frågor inom sitt ämnesområde.

I anslutning till föredraget brukar Anders sälja sin bok "Sjöväder" till specialpris.

Hans Grönkvists motorbåt. Det är en aluminiumbåt av typ Boghammar Neptun 21. Styrhuset är påbyggt efteråt.

Hans Grönkvist

Hans Grönkvist har en bakgrund som ortoped och barnkirurg och som marinläkare. Han är mycket hemma på sådant som dykning, drunkning, nedkylning och fältmässig sjukvård.
Dessutom är han en erfaren fritidsbåtsförare och skärgårdsfantast. Han vistas mycket i en av våra finaste ytterskärgårdar. Man han har också erfarenhet från världshaven - varit fartygsläkare på HMS Carlskrona jorden runt, seglat på flottans skonerter. Med några ortopedkolleger har han seglat till Island (på ortopedkongress). Och i sin ungdom gick han på värmen som motorelev och 2:e motorman i handelsflottan.
Varje termin håller Hans en föreläsning i ABF-huset som riktar sig till de som studerar navigation på förar- och kustskepparnivå. Han går igenom mer än vad som behövs för att bara klara förhöret. Han har många intressanta infallsvinklar på sjukvårds- och olycksfallsproblemen ombord. Och han kan svara på alla tänkbara frågor.
Det här är en rolig och trevlig men samtidigt en kvalificerad föreläsning med mängder av fakta. För att underlätta för publiken brukar vi sälja en sammanfattning, i stolpform, av föredraget. Pris 20 kronor.

Anders Unosson
håller föredrag om Stockholms skärgård.

Han har jobbat drygt 10 år på Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län. Innan dess var Anders ledamot i stiftelsens styrelse och Arbetsutskottet under ett antal år och jobbade med organisatoriska och administrativa frågor inom olika folkrörelseorganisationer.
På stiftelsen jobbar Anders med utbildningsfrågor för i första hand
fältpersonalen. Men han leder också en del projekt kring utvecklingsfrågor för stiftelsen och
tillgänglighet för funktionshindrade på stiftelsens områden.
Det betyder många kontakter och en hel del resor i skärgården.

Trots att Anders härstammar från inlandet har han utvecklats till en enorm skärgårdsentusiast med mycket god lokal- och personkännedom. 

Han kan allt som är värt att veta om skärgårdspolitik.

Dessutom är han en duktig fotograf som visar många fina bilder då han håller föredrag.

Fram till 1993 seglade Anders med familj i en Maxi 77 (Nr 161) både till Öland och Åland.

Från 1993 är det Alva (på bilden ovan) som med en marschfart av ca 17,5-18 knop
fungerar som transportmedel under den isfria tiden.

Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.


Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten

 

 

 

 

 

 

 

och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer 

 

 


Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec posuere nunc justo te

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mpus leo. Donec dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

u posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Du kan ändra denna text. Håll muspekaren över texten och klicka på knappen "Ändra text" som dyker upp. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Per Holmlöv
Lisa Holmlöv